Plan-Fit: Nieuw
Stevia en steviaverhouding
De Bestanddelen:
De belangrijkste bestanddelen van de steviaplant zijn de Steviolglycosiden, die tussen de 250 en 450 keer krachtiger werken dan suiker.
Bovendien hebben ze het grote voordeel dat ze calorievrij zijn
Doordat de glycosiden helemaal oplossen in water, is winning betrekkelijk eenvoudig op een natuurlijke manier te verwezenlijken.
De twee belangrijkste Steviolglycosiden zijn Stevioside en Rebaudioside A die beide hittebestendig zijn tot 190-200°C.
Door de extreme zoetheid kan de smaak, wanneer het te hoog gedoseerd is, bitter aandoen. Eerst proef je alle andere ingredienten daarna pas het zoet. Neem daarom niet teveel. Stevia brengt de smaak ban dat waar het in wordt gebruikt nog meer naar voren. Zoals jam die sterker naar vruchten smaakt.
Stevia laat zich prima karamelliseren. Het smeltpunt ligt bij 200 graden (ipv 186 graden bij suiker). Bij gebruik in gebak moet je de oven dus wat hoger zetten, let wel op dat er niets verbrandt. Door de hogere temperatuur smaakt het alsof er gewoon suiker in zit. Bron: Marijn Kesselaar.
Verhouding stevia
Suiker |
Fluid |
Stevia poeder |
Reb-A Puur |
|
Drup. Gr. |
t.lep. gr. |
t.lep. gr. |
50 gr. |
28 1,5 |
¼ 1,25 |
1/6 0,25 |
100 gr. |
57 3 |
½ 2,50 |
1/3 0,5 |
200 gr. |
114 6 |
1 4,5 |
2/3 1 |
250 gr. |
130 7,5 |
1¼ 5,6 |
1 1 1/2 |
|
|
|
|
vorige pagina: Agenda
volgende pagina: Alles in één overzicht